14 Aralık 2008 Pazar

Osmanlı Cumhuriyeti & Muro

Uzun zamandır sinemaya sadece gülebilmek için gitmek istiyordum. Bunun için önce Osmanlı Cumhuriyeti'ne gitmeye karar verdim. Gülerim belki diye. Filmin başlarında bir-iki espirili sahneden sonra, ağır mesaj bombardımanına tutulmaya başladık ve film, bir o kadar ağırlıkta, gayet kötü bir şekilde sona erdi. Filmde gülecek az sahnenin olması durumuna, bir de çekiminin dandikliği eklenince tam çekilmez bir hal aldı. Topkapı Sarayı'nın bahçesinde iki sağa, iki sola yürüyüşle halledilen onlarca sahne, dışarıda bir evde çekilen birkaç sahne vs. derken, toplamda 10-15 basit sahneyle bitirilen film.

Ondan sonra gülerim diye Muro'ya gideyim dedim. Arkadaşlarla gittik. O da tam bir rezaletti. İki tane Rus mankeni alıp, onlar etrafında bir film çevirip bize, kelimenin tam anlamıyla, yedirdiler. Yine Osmanlı Cumhuriyeti'nde olduğu gibi basit ve ucuz sahneler. Bir köye gitme sahnesi, bir-iki disko sahnesi, bir-iki yatak sahnesi derken filmi bitirdiler. Kötü, hatta iğrenç, espiriler de cabası tabii.

Ama bence en kötüsü düşünce... Yani bu insanlar, bu oyuncular, yönetmenler, senaristler bu filmleri yaparken neler düşünüyorlar çok merak ediyorum. Türk milletine ne versen yer düşüncesiyle mi hareket ediyorlar acaba? Aksi takdirde, bu kadar özensiz, bu kadar basit, bu kadar kötü, üzerinde bu kadar az kafa yorulmuş filmleri insanlar neden yapar, bunlara nasıl cürret ederler? Muro'yu ilk hafta sonunda 1 milyonu aşkın kişi izledi. Osmanlı Cumhuriyeti'nin de bu aralardaki izleyici sayısı yine 1 milyonun üzerindedir. Böylelikle bu kötü filmlerden bile parayı kıracaklar bu filmleri yapanlar. Açıklasınlar, merak ediyorum, bu filmlerin toplam maliyetleri ne kadar tutmuştur acaba? Oyunculara verdikleri para dışında bu iki filmi çekmek için toplam 500 milyardan fazla para harcadılarsa çok para harcamışlardır demektir.

Gel de ondan sonra gözünü sevdiğim Amerikan filmlerine hayran olma, onlara gitme. İnsan en azından kandırılmadığına inanıyor, karşısında bir emek görüyor, verdiği paranın hakkını alıyor.

4 yorum:

Atila dedi ki...

Sevgili dostum Bir zamanlar yesilcamda porno furyasi vardi cok para kazandilar- Simdide ucuz ve basit film yapip tv kanallarinda insanlari reklam bombasina tutuyorlar. Vatandasda merak edip filme girip hayal kirikligina ugruyor. Umarim Arog filmine gitmessin

Feyzullah dedi ki...

Selam Atila abi. Yorumun icin tesekkurler. Valla durum aynen tarif ettigin gibi. Merak edip gidiyoruz ve sonuc hayal kirikligi. Ne yazik ki Arog'a da gittim. Her ne kadar o Muro ve Osmanli Cumhuriyeti'nden daha iyi olsa da, yine de beni tatmin etmedi. Koca film boyunca sadece bir yerde guldum. Sinemada yaklasik 100 kisi vardi. Kimsenin de dogru duzgun guldugunu duymadim. Boyle iste...

aslan dedi ki...

Bu tür filmlerin amacı malum: insanları eğlendirmek. Çok fazla birşey beklememek lazım. Derinlik, insana ve hayat dair keşfedilmemiş bir sırrın ortaya konması veya soru sordurması, düşündürmesi veyahut birşeyin farklı bir tarzda anlatımı, vs vs. Bu beklentilere cevap veremezler, vermek gibi de bir dertleri yok. Bu filmler günümüzün sığ, amaçsızca koşuşturan ve yorgun, tüketen insanına 2 saatlik zihin masajı...eleştirilmesi gereken bu filmler değil, bu durumu kabul eden ve boyun eğen insanlarımızdır...diye düşünüyorum.

Feyzullah dedi ki...

Feodor, sana katiliyorum, ama ben de zaten bu filmlere gulmek icin gitmistim ve ne yazik ki hic gulemedim. Gulemememin nedenini de bu filmlerin kalitesiz olmalarina, herhangi bir zeka kirintisi tasimamalarina ve hemencecik, sadece para kazanma hevesiyle yapilmis olmalarina bagliyorum. Gulememekten kaynaklanan elestirinin yani sira, insanlarin bu kadar ucuza ve kalitesiz cektiklerini gordugum filmlerle para kazanmalarini, hem de cok para kazanmalari, acik konusmak gerekirse cekemiyorum. Hee diyeceksin ki, o zaman filme gidip, niye adama para kazandirdin... Yani ne bileyim, o ara gercekten geyik filmlere gidip, gulmek, sadece gulmek istemistim, ama hepsi birbirinden .oktan filmler cikti. Al simdi adam Recep Ivedik 2'yi cikartiyor. Birincisini internetten indirip izlemistim. Tam bir rezaletti, ama 4,5 milyon izleyiciden parayi kirdi. Simdi de en az o kadar kisi izler. Adam iki kici kirik filmle koseyi dondu, 5 yil calismasa rahat rahat yasar.